Lambora v kobce, nacisté v Úterý. Filmaře i letos láká Plzeňský kraj (2024)

Herci Marek Lambora a Tomáš Weber trpící hodiny vchladné kobce, nacisté vmalebném Úterý. Tak vypadala natáčení pohádky Zlatovláska na zámku vHoršovském Týně či dobrodružného snímku Tichá pošta na Plzni-severu. Šlo oprvní zletošních vlaštovek, během tohoto roku dorazí do Plzeňského kraje idalší filmaři.

Natáčení pohádky Zlatovláska na Horšovském Týně. | Video:Deník/Milan Kilián

Vzniknou tu snímky Fúrie, Divočina či CHICA CHECA. Představitelé Plzeňského kraje, kteří filmy a seriály natáčené na svém území vnímají jako dobrý způsob propagace, stejně jako vpředchozích letech filmaře finančně podpoří. Mezi šestnáct projektů rozdělí částku 6,5milionu korun.

„Vletošním roce jsme se rozhodli opět navýšit finanční podporu pro tvůrce filmových snímků, kteří se do Plzeňského kraje stále častěji vracejí. Není třeba zmiňovat seriál Policie Modrava, který nabízí překrásnou Šumavu, Kašperské Hory a Sušici a divácky je stále velmi úspěšný. Pozvánkou do našeho kraje je ipohádka Princezna zakletá včase 2natáčená na Gutštejně nebo loni podpořená minisérie Král Šumavy. Neumím si přestavit lepší cestu, jak představit zajímavá místa Plzeňského kraje, než je filmové plátno spoutavým příběhem,“ řekl radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka.

Vletošním roce bylo přijato kposouzení 25žádostí. Odborný posudek knim poskytuje Regionální Filmová Kancelář Plzeňského kraje (RFKPK). Vybráno bylo šestnáct žádostí.

Zdroj: Deník/Milan Kilián

Plzeňský kraj podporuje filmovou tvorbu už delší dobu. Vroce 2016to byl seriál Policie Modrava, odva roky později úspěšný snímek Nabarvené ptáče, na oba kraj přispěl rovným milionem korun. Podpory se dočkaly ipohádka Čertí brko, film Prvok, Šampón, Tečka a Karel, dále Mazel a tajemství lesa nebo Cesta domů.

Od roku 2022vypisuje Plzeňský kraj dotační titul Podpora audiovizuální tvorby Plzeňským krajem. První rok bylo podpořeno jedenáct projektů částkou 4,5milionu Kč. Vroce 2023to bylo sedmnáct projektů za 5milionů Kč. Podpořena byla např. fantasy pohádka Princezna zakletá včase 2, dále Král Šumavy či drama Bratři.

Představení některých snímků natáčených letos vPlzeňském kraji:

Tichá pošta (lokace Úterý)

Dobrodružný rodinný film podle stejnojmenné předlohy Jiřího Stránského se odehrává vzasněženém pohraničí na sklonku německé okupace. Napínavou a obrazově atraktivní formou pojednává ovážném historickém tématu, kdy se skupinka dětských hrdinů vrhne do záchrany sestřeleného francouzského pilota, kterého si předávají mezi horskými vesnicemi jako utajenou zprávu ve škole. Čelí přitom smrtelně nebezpečným vojákům okupační armády, zrádcům a udavačům a vneposlední řadě také krutým podmínkám zimy na horách.

Ikonická chaloupka na pilíři už není. Shořela při natáčení filmu, podívejte se

„Výpravný snímek má ambice nejen oslovit co nejširší diváckou obec, ale také do jisté míry navázat na tradici rodinných filmů, které byly před rokem 1989výkladní skříní československé kinematografie. Dílo, které vychází zpředlohy významného českého spisovatele a scenáristy Jiřího Stránského, bude sohledem na zkušený realizační tým zajisté výraznou filmovou událostí. Odvaha tvůrců natočit snímek sdětskými hrdiny je sohledem na legislativní iprofesní náročnost rozhodně obdivuhodná a je zde potřeba zdůraznit zkušenost producentky spodobným natáčením,“ řekla Radka Šámalová za RFKPK. Snímek, vněmž hrají např. Matěj Hádek, Judit Pecháček či Karel Dobrý, se natáčel na severu Plzeňska již vzimě.

Zlatovláska (lokace Státní hrad a zámek Horšovský Týn)

Filmová pohádka Zlatovláska je novým zpracováním klasické pohádky na motivy Karla Jaromíra Erbena od autorky hitu Anděl Páně Lucie Konášové. Původní konflikt, zda poslechnout hlas srdce a zradit svého pána, je umocněn novými motivy – postavou Jiříkova lstivého a závistivého přítele Štěpána, touhou Zlatovlásčina otce po živé vodě a věrným psím přítelem Štístkem. „Přestože jde ojednu znejznámějších pohádek, prozatím se dočkala „pouze“ loutkové podoby zroku 1955a televizního zpracování vroce 1973.Tvůrci slibují výpravnou podívanou, což jim lze sohledem na předchozí zkušenost se žánrem (Princezna zakletá včase) bezpochyby věřit a lze očekávat, že tato ambice bude bezezbytku naplněna,“ doplnil kpohádce radní Picka.

Na Gutštejně točí pohádku. Eliška Křenková alias Amélie tam bojuje se zlem

Divočina

Rodinné drama režisérky Evženie Brabcové slibuje téma boje oživot a osvobodu. Příběh dvou malých sester a jejich matky, které utíkají před násilnickou „hlavou rodiny“ do úkrytu, jenž nacházejí upodivínského dědečka, symbolizuje nejen touhu po svobodě a nezávislosti, ale neotřele a bez patosu se dotýká také tématu domácího násilí a omezování osobních svobod. Sohledem na profesní zkušenosti členů realizačního týmu lze podle RFKPK předpokládat, že finální dílo bude mít nejen vysokou úroveň řemesla, ale jeho téma zarezonuje icelospolečensky. Příslibem natáčení je také objevení dosud opomíjených lokací.

CHICA CHECA

Jemná komedie sdramatickými prvky režiséra Šimona Holého zobrazuje příběh osamělé pošťačky Zdeny, která ovdovělá žije vrozpadlém domě na vsi, matka jí umírá a syn pracuje vzahraničí. Syn se vrací domů, aby se rozloučil sbabičkou a Zdena tak přichází na to, že není úspěšným ekonomem, ale živí se jako drag queen (muž, který svým oblečením a chováním karikuje ženu, a to pro zábavu nebo suměleckým cílem), což nakonec paradoxně pomůže se splněním babiččina posledního přání. Snímek popisuje rodinné vztahy, strach znázorů ostatních lidí či boj se samotou a nabízí naději na dobrý konec vmalých detailech každodenního života. Přes vážnost tématu snímek přináší iodlehčený tón nebrodící se depresivním sentimentem.

Kouzlo hrádeckých železáren ocenil i držitel filmového Oscara

„Šimon Holý je výraznou osobností nastupující generace filmařů. Je bezesporu zárukou originálního, odvážného a umělecky hodnotného snímku, který se navíc díky žánrovému zařazení nestane „dalším“ zřady podobně laděných snímků. Film slibuje vrstevnatý příběh ze současnosti, přičemž celou řadu témat chce reflektovat snadhledem a úsměvem, což lze při trendu nesp*rně kvalitních sociálních dramat vnímat jako hledání jiné cesty jak publikum oslovit,“ uvedla kpodpoře snímku Radka Šámalová zRFKPK.

Lambora v kobce, nacisté v Úterý. Filmaře i letos láká Plzeňský kraj (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated:

Views: 6285

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.